Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

09

MAY'21
27.GÜN iFTAR MENÜSÜ

Klasik Mercimek Çorbası

 

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı kimyon

1 litre su

 

Sosu için; 

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

 

Yapılışı: 

Mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir. Üzerine 1 litre su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Çorba piştikten sonra el blender ile güzelce ezilir. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir. Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır. Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

 

 

İslim Kebabı

 

Malzemeler:

4 adet orta boy patlıcan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy domates

2 adet orta boy yeşil biber

 

Köftesi için;

500 gram orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

4 yemek kaşığı galeta unu

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

 

Sosu için;

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet domates (rendelenmiş)

1 diş sarımsak (ezilmiş)

½ su bardağı sıcak su

½ çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

 

Yapılışı: 

 

Kabuklarını alacalı şekilde soyduğunuz patlıcanları keskin bir bıçak yardımıyla uzun ince şeritler halinde dilimleyin. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletin. Orta yağlı dana kıymayı karıştırma kabına alın. Rendelenmiş kuru soğan, yumurta ve galeta unu, sarımsak, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon katın. Köfte harcını özleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Köfte harcını altı cevizden biraz daha büyük parçalar ayırın. Avuç içinizde yuvarladığınız köfteleri, tavada arkalı önlü ters çevirerek pişirin. Tuzlu suda dinlenen patlıcanların suyunu süzüp bol suda durulayın. Üzerlerini bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Yağı kızdırdığınız tavada arkalı önlü ters çevirerek kızartın. Fazla yağını kağıt havlu yardımıyla alın. Sap kısımlarını aldığınız yeşil biberleri dört eşit parçaya bölün. Çeri domatesleri ikiye bölün. İki adet kızarmış patlıcan şeridini artı şeklini alacak şekilde servis tabağına yerleştirin. Orta kısmına bir adet kızarmış köfte koyup kapatın. Üzerine bir parça yeşil biber ve çeri domates yerleştirip kürdanla tutturun. Tüm köfteleri aynı şekilde patlıcan şeritlerine sardıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin. Sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş domates ve sarımsağı pişirin. Tuz ve karabiberini de ekledikten sonra 4-5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu patlıcanları aldığınız fırın tepsisine aktarın. İslim kebaplarını önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.

 

Arpa Şehriyeli Pilav

 

Malzemeler: 

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 su bardağı arpa şehriye

Tuz 

3 su bardağı sıcak su

 

Yapılışı: 

 

Pilav tenceresine tereyağını koyarak eritin, sıvı yağı ekleyin. Şehriyeleri ekleyin ve biraz kırmızılaşana kadar yani rengini alana kadar kavurun. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin, ben 3 su bardağı ekledim. Gerekirse ilave yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak bu aşamada bulyonu ekleyebilirsiniz. Son olarak tuzunu da ekleyerek kapağını kapatın. Şehriyeler suyu çekince altını kapatabilir ve servis edebilirsiniz.