Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

26

MAR'20
Evde Çocuklarımızla ve Ailecek Vakit Geçirmek



 

Evde Çocuklarımızla ve Ailecek Vakit Geçirmek
 
Koronavirüsü sebebiyle tüm dünya evdeyiz! Evlerimizde olduğumuz bu süreçte, güncel durumdan en çok etkilenenler çocuklarımız. Okullar kapalı olduğundan çocuklarımızın gündelik rutinine devam edememesinin etkisini en azına indirmemiz bizlerin sorumluluğunda.
 
Çocuklar kaygılarını yetişkinlere bakarak geliştirirler. Ebeveynlerin sözleri ve sözsüz davranışlarını incelerler. Yani çocuklar hangi konuda kaygılanacaklarını ve kaygılanmayacaklarını çevrelerindeki yetişkinlere bakarak öğrenirler. Bir noktada bizleri taklit ederler. Çevresindeki yetişkinler çok endişelenir ise, çocuklar bu duygu durumunu daha da fazla tecrübe ederler ve bizlerden daha çok etkilenirler.
 
Öncelikle çocukların televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonları nasıl kullandığını ve ne kadar süre kullandığını kontrol etmek gerekir. Eğer ki sürekli bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanıyorlarsa, izledikleri içerikleri kontrol altında tutmalıyız. Tüm aile birlikte zaman geçirmenin, oyun oynamanın önemi hem yetişkinler hem çocuklar için çok büyük. Ailecek yapılan yap-bozlar (puzzle) ve beyin gelişimini destekleyen strateji oyunlarını sizler için öneriyoruz.
 
Sosyal medya ve televizyondaki olumsuz etki uyandırabilecek içeriklerinden ne kadar uzak tutarsak o kadar iyi. Kaldı ki yaş grubuna göre, gerçek bilgiyi ve durumu özetlememiz de gerekiyor. Çocuklara dürüst bilgi vermemiz gerekir ki, hayal güçlerinde corona virüsünün sebep olduğu durumu daha kötü halde düşünmesinler. Çocuklarımıza sağlığımızı ve çevremizi korumamız için nasıl davranmalarını gerektiğini, bu günlerde neden evde olduğumuzu uygun uslupla iletmemiz önem arz eder. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan bilgilerle, dünyada bu konuyla ilgili neler yapıldığını yaşa uygun içerikle aile bireylerimize anlatmamız yapılacak en doğru davranış. İhtiyacı olduğu kadar, doğru bilgiyi çocuklarımıza aktarmalıyız.
 
Böyle zamanlarda, çocuklara daha fazla ulaşılabilir olmanız da gerekmektedir. Ailecek daha çok zaman geçirmeniz ve daha fazla sevgi sözcüğü kullanmanız gerekir. Sağlıklıysanız, gayet iyi olduğunuzu söylemeyi ve bunu tekrarlamayı unutmayın. Bilgilerin doğru olması, bizlerin dürüst olması çok önemlidir. Aktaracağımız bilgiler, çocuklarımızın bu zor zamanda endişelenmesini önler ve onlara huzur verir. Ailecek birlikte vakit geçirmenin önemini ve aile bağlarının sağlamlaştığını da belirtmekten çekinmeyin. Bizlerin sakinliğimizi korumamız, çocuklarımızın karantina günlerini atlatmasında önemli bir yer kaplıyor.

 
Sizler için bir kaç önerimiz var:
 
Çocuklarınıza abdest almayı öğretin ve teşvik edin. Abdest, ruhu yatıştırır. Müslümana gönül huzuru ve manevi güç verir.
 
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
 
“Abdest alan bir Müslüman, ağzına ve burnuna su verdiğinde ağzı ve burnu ile işlemiş olduğu günahları dökülür gider. Yüzünü yıkadığında yüzünden, hatta iki göz kapakları arasından günahları dökülür gider. Başını meshettiğinde hataları başından, hatta kulaklarından dökülür, gider. Ayaklarını yıkadığı zaman ayakları ile işlediği hataları ayaklarından, hatta tırnaklarının arasından çıkar gider. Böylece o kul, günah ve hatalarından temizlenmiş olur.” (İbn -i Mâce , Tahâret , 6; Müslim, Tahâret , 32; Nesâî , Tahâret , 108)
 
Gündelik işlerinizi yaparken çocuklarınızı da dahil edin. Birlikte hergün yemek yapın. Aile bireyleri ile birlikte bir şeyler hazırlamak tüm aileye de iyi gelecektir. Birlike temizlik yapın hatta temizliği bir oyun haline getirin. Evdeki sorumlulukları paylaşın. Çamaşırları birlikte katlayın. Uyku saatlerini kesinlikle kaçırmayın. Birlikte oyun oynayın. Ailecek oynanan oyunlar, çocukların aidiyet, güven, huzur ve aile bağlarının güçlenmesinde büyük katkı sağlar.

Aile oyunları için sefamerve.com'daki oyuncak&eğitim kategorisine tıklayabilirsiniz!