Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

27

HAZ'14
Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı Ramazan

 

“Oruç nefsinin çektiği yiyecek ve içeceklerden kimi alıkoyarsa, Cenab-ı Hak ona cennet meyvelerinden yedirip cennet ırmaklarından içirir.

—  | Hadis-i Şerif, Kenzül Ummal 3/328
 
 
Oruç yalnızca bedeni gıdasız ve susuz bırakmak değildir. oruç aynı zamanda manevi anlamda ruhumuzun da gıdasıdır. Yıl içerisinde bir kez bile sekteye uğramadan çalışan midemizin her yıı bir ay dinlendirilmesinin sağlık açısından da uygun olduğunu savunan uzmanlar, bu ilahi emrin aslında yararına da değinmiş oluyorlar.
 
Ramazanda yapılması gerekenleri az çok hepimiz biliyoruz. Peki Ramazana nasıl hazırlanılmalı.. İşte Ramazandan önce ve sonra yapılması gerekenler başlığı adı altında buna değiniyoruz.
 
Ramazan ayına ehemmiyet vermenin kalplerin takvasından olduğunu Kuran bize talim ediyor. Bunu büyük bir makama sahip birinin bir yere teşrifinden önce o kimsenin zatına şayeste hazırlık yapılmasına benzetebiliriz. Ramazan ayı da aynı şekilde gelmeden önce hazırlık yapılması gereken bir aydır. Bu mübarek zaman dilimine girmeden önce yapılabilecek bir diğer husus da ramazan ve oruçla alakalı ayetleri okuyup üzerinde düşünmek, Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem)’in ramazan ve oruçla alakalı hadislerini herhangi bir hadis kitabından okumak ve onun ramazanı nasıl geçirdiğine dair bilgilerle zihnimizi nurlandırmak gelmektedir.
 
 
 
 

Cenab-ı Hak Şaban ayında oruç tutan kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar

 
"Ramazan ayının orucu için, Şaban orucu ile bedenlerinizi temizleyin. Herhangi bir kul, Şaban ayında üç gün oruç tutsa, iftarından önce de bana defalarca salavat okusa, mutlaka Allahü Teala onun geçmiş günahlarını bağışlar. Hz. Cibril bana bildirdi ki; şüphesiz Allahü Teala bu ayda 300 rahmet kapısını açar." (Nüzhetül Mecalis)
 
Ramazan ayında okunan Kur'ân’ın her bir harfine binler sevap yazılır
 
"Teravih namazı"nı kılan günahlardan temizlenir
 
Ramazan ayında tutulan oruç beraberinde edilen istiğfar sorgusuz sualsiz cennete gitmeye vesiledir
 
Ramazan ayının gecelerini özellikle de son on gecesini ihya etmek geçmiş günahların affına vesiledir
 
Ramazan ayının cumaları Ramazan ayının diğer aylara olan üstünlüğü gibidir
 
İtikâf’a girmek iki hacc ve iki umre sevabı kazandırır
 
Ramazan ayında Umre yapmak sevap bakımından hacca denktir
 
Ramazan ayında oruçluya su veren mahşerde susamayacaktır
 
"Ramazan ayında kim bir oruçluya su verirse, Allah(cc)’da ona havzımdan öyle bir şerbet verir ki, artık cennete girinceye kadar hiç susamaz." (Beyhaki)
 
Ramazan ayında Oruçlulara iftar verenle, Cebrail (as) musafaha eder
 
"Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik   bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksiltme olmaz." (Tirmizi)
 
Ramazan ayında verilen sadaka en faziletli sadaka hükmündedir
 
Hz. Enes’den (ra) rivayetle:
 
“En faziletli sadaka, Ramazan ayında verilendir.” (Selim’ür Razi)
 

 

Ramazandan öncesi ve sonrası için yapılan tüm hazırlıklardan sonra bizi Bayrama ulaştıran Rabbimize hamd ederek ramazan sonrasında da yapılması gerekenleri yapmaya ehemmiyet gösterelim.

 
Şevvalde Altı Gün Oruç
 
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
 
(Men sâme ramedàn) "Kim Ramazanı oruçla geçirirse, Ramazandaki oruç vazifesini yaparsa; (ve etbaahû sitten min şevval) Şevvalde de altıyı buna eklerse bu Ramazan ayına; (kâne kesavmid-dehr) tüm seneyi, bütün hayatını oruçlu geçirmiş gibi olur." Dehr, zaman demek. Savmud-dehr de, bütün zamanını oruçlu geçirmek demek. Şevval ramazandan sonraki aydır. Bayramın ilk günü, Şevvalin biri olmuş oluyor. Ramazan biter bitmez başlayan ay Şevval ayıdır.
 
 
 
Bir Gün Orucun Sevabı
 
Ayrıca her hafta, Şevval geçtikten sonra da pazartesi perşembe oruçlarını tavsiye ederiz, Efendimiz'in tavsiyesidir. Farz değildir ama farz olmayan oruçların da çok sevabı var. O hususta da Enes RA'den İbnün-Neccar ve İbn-i Asâkir'in rivayet ettiği bir hadis-i şerif
 
"Kim tatavvu' olarak, yâni ibadet ve taat duygusuyla Allah'tan sevap umduğu için, sevap kazanayım diye, farz olmadığı halde, kendiliğinden, Allah'ın sevdiği kul olayım diye bir gün oruç tutsa; eğer o kimseye, yeryüzü bir boş kap olsa da, onun dolusunca altın verilse, bu yine, hesap gününde o tuttuğu bir günlük nafile orucun ecrini karşılayamaz."
 
Demek ki, dünyalar dolusu altınlardan daha büyük sevap oluyor. O bakımdan bu oruçları tutmanızı tavsiye ederiz
 

 

 





Anahtar Kelimeler: ramazan