Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

24

MAR'20
Evdeki Malzemelerle Pratik Bazlama Tarifi (Mayasız)


 

Evdeki Malzemelerle Pratik Bazlama Tarifi (Mayasız)
 
Bazlama, kültürümüzün ve ülkemizin önemli bir ekmek türüdür. Yüzyıllardır Anadolu’da çeşitli tatlarla da zenginleştirilmiştir. Ispanaklı, peynirli, kıymalı gibi evinizdeki çeşitli malzemelerle tatlandırılabilir ya da ‘’sade’’ olarak yemeklerin, çayın yanında da tüketilebilir. Oklava ya da merdane ile ince bir biçimde açılarak pişirilen türüne ‘’şebit’’ daha kalın ebatlarda açılan türüne ‘’bazlama’’ denir. Hem mayalı hem mayasız, evinizdeki malzemelerle pratik bir şekilde yapılabilir.
 
Malzemeler
 
2.5 - 3 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 Yemek kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
 
Pişirmek için
 
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
 
Yapılışı
 
1. adım: Hamuru yoğuracağımız kabın içine 1 su bardağı sütümüzü dökelim. Evde süt yoksa 1 su bardağı su veya 1 su bardağı soda da kullanabilirsiniz. Sütü yapacağımız bazlamanın yumuşak olması için öneriyoruz. 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuzumuzu, yoğurma kabımızın içindeki sütün üzerine ilave edelim ve karıştıralım. 2,5 su bardağı unu ve 1 paket kabartma tozunu ilave edelim. Bu karışım 2,5 su bardağı un alıyor, kvamına göre biraz daha un ilave edebilirsiniz. Karıştırıp yoğurmaya başlayalım. Ele çok yapışmayan bir hamur olacak.
 
Öneri: Dilerseniz kabartma tozunu ayrı bir kapta, üzerine bir kaç damla limon damlatıp karıştırıp unun üstüne ilave edebilirsiniz. Az miktarda limonla harmanlayıp karşımımıza ilave ettiğimiz hamuru yoğurduktan sonra, 15-20 dakika üstü kapalı bekletirseniz, mayalı gibi olur.
 
2. adım: Hamurumuzu eşit boyutlarda parçalara ayıralım. İster elimizde ister oklavayla fazla ince olmayacak şekilde, ayırdığımız parçaları elimize ve oklavaya yapışmaması için hafif unlayarak açalım.

  
 
Püf Nokta: İyi bir hamurun sırrı, güzel yoğurulmasıdır.
 
3. adım: Tavayı hafif yağlayalım. Isınan tavamızda hamurumuzu pişirmeye bırakalım. Hamuru fazla kızatmayın, hafif pembe kalacak, yoksa sert olur.
 
Öneri: Pişen bazlamalarımızı üst üste koyup temiz bir bezle, sıcakken etrafını saralım. Böylece bazlamalarımız yumuşak kalacaktır.
 
Afiyet olsun!