Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

16

TEM'14
Büyük Günahlar Ve Bu Günahları Doğuran Altı Günah
- Allah'a baba demek
- Allah'a şirk koşmak
- Allah'ın rahmetinden ümit kesmek
- Ana ve baba hakkına tecavüz etmek
- Besmelesiz kesilen hayvanın etini yemek ve kan içmek
- Domuz eti yemek
- Faiz yemek
- Haksız yere öldürmek, intihar etmek
- Harem-i Şerifte günah işlemek
- Hırsızlık yapmak
- İçki içmek
- İftira etmek
- Kumar oynamak
- Livata yapmak (arkadan ilişkide bulunmak)
- Namuslu kadına zina isnat etmek
- Rüşvet almak ve vermek
- Savaştan kaçmak
- Sihir, büyü yapmak
- Söz gezdirmek, çekiştirmek
- Yalan yere şahitlikte bulunmak
- Yalan yere yemin etmek
- Yetim malı yemek
- Yol kesmek
- Zina etmek
 
 
Büyük Günahları Doğuran Altı Günah
Bu günahlardan sakınmakla hemen hemen bütün günahlardan kurtulmak Allah'ın izni ile kolay olur.
 
1-Gıybet
 
Gıybet yüzünden dünya ve ahirette çeşitli fesad ve fitneler meydana gelir. Günümüzde insanlar buna çok fazla müptela olmuşlardır. Bundan kurtulmanın en kolay yolu, lüzumsuz yere kimsenin iyilik ve kötülüğünü konuşup dinlememek, kendi işleriyle meşgul olmaktır. Konuşmak gerektiğinde, kendi eksikliklerinden bahsetmelidir. Yapılacak işleri o kadar az mıdır ki, kişi başkalarından bahsetme fırsatı bulabiliyor?
 
2- Zulüm
 
Zulüm mal, can yahut dille olur. Mesela başkasının az veya çok hakkını yemek veya birine haksız yere eziyet etmek veya bir kimseyi rüsvay etmek, şerefi ile oynamak gibi.. 
 
3-Kibir
 
Yani kendisini büyük görüp başkalarını hakir görmektir. Zulüm, gıybet, kin, haset ve gazab bir çok hastalıklar kibirden türerler.
 
4-Kızmak
 
Kızdıktan sonra pişman olmadığımı hatırlamam. Çünkü kızgınlık anında akıl kuvveti mağlup olduğundan, o anda yapılan iş muhakkak aklın tersine olur..Ağza yakışmayan sözler sarf edilir. Ellerle yapılmayacak işler işlenir. Kızgınlık geçtikten sonra bunların telafisi mümkün değildir. Bazen insan kızgınlıkla yaptığı işler yüzünden bir ömür boyu sıkıntı ve acılara gömülür.
 
5- Şehvet
 
Mahremi olmayan bir erkek ve kadınla herhangi bir gayr-i meşru ilişki kurmak da bu günahlardandır. Mesela bakmak, gönül eğlendirmek için konuşmak, ıssız ve tenha yerlerde namahremle oturmak, onu memnun edebilmek için, onun tabiatına uygun olarak kendi şekil ve davranışlarını değiştirmek veya konuşmasını kibarlaştırmak ve yumuşatmak gibi.. 
 
6-Haram ve Şüpheli Yemek
 
Bu günahlardan biri de haram ve şüpheli yemeklerdir. Bütün nefsani karanlıklar ve bulanıklıklar bundan meydana gelir. Çünkü yemek, besin olarak aza ve damarlara yayılır. Besin nasıl ise, azalardaki tesiri de o çeşit olur. Ve buna göre azalardan ameller meydana gelir.
 
 
 
 
 
Cehennemden Kurtulmak İçin Okunacak Dua:
 
Allâhümme innî üşhidüke ve üşhidü melâiketike ve hamelete arşike ve üşhidü men fis-semâvâti vel-erdı enneke entallâhü lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke leke ve eşhedü enne Muhammeden abdüke ve rasûlüke.
 
Anlamı: Allah’ım seni, meleklerini, Arş’ını taşımakla görevli meleklerini, gökyüzünde ve yerde olanları şahit tutarım ki, sen Allah’sın. Senden başka ilah yoktur. Ortağın da yoktur. Ve şehadet ederim ki, Muhammed (s.a.v) senin kulun ve resûlündür. 
 
Kim bunu bir defa söylerse günahlarının üçte biri, iki defa söylerse üçte ikisi affolur. Üç defa söylerse kendini cehennemden kurtarır.
 
Kaynak: Mecmau’z-Zevâid c.17, s.56-57; h.16828; ayrıca bkz. Müstedrek, Taberânî, Mu’cem-i Kebîr.