Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

13

HAZ'15
Ramazana Özel Dualar

 

 

Dua her zaman mü`minin dayanip güvenecegi bir esastir. Hayatinin her safhasinda duaya sarilip Ilahi rahmete iltica etmek, mü`mini diger insanlardan ayiran belli basli vasiflardan biridir. Mü`min duayi hayatinin her anina sindirmistir. Günde bes vakit kildigi namazin manasi "duâ"dir.
Aksam yatarken, sabah kalkarken, yemek öncesinde ve sonrasinda, evden çikarken, dostuyla el sikisirken, kisacasi bütün hal ve hareketlerinde dua, mü`minin vazgeçilmez bir aliskanligi halindedir. Bu aliskanlik, kaynagini Resulullahin sünnetinde bulur. Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam her halinde ve hareketinde dua eder, mü`minlerin de dua etmesini emrederdi. Çünkü dua onu Rabbine yakinlastiran bir vasitadir.
 
Duayi bir esas olarak benimseyen mü`min nimet ve bolluk anlarinda Rabbini hatirlayip sükran hisleriyle doldugu ve bunu hamdleriyle dile getirdigi gibi, darlik ve sikinti zamanlarinda da Rabbine siginip sadece Ondan yardim ister. Çünkü dua kullugun degismez bir vasfi ve ayrilmaz bir parçasidir.
 
Cenab-i Hak da mü`min kullarinin her zaman Kendisine dua etmesini istemektedir:
"Ey Habibim, kullarim Beni sana sorarlarsa haber ver kî: Iste Ben muhakkak yakinimdir. Onlardan biri dua edince, muhakkak duasina icabet ederim. O halde onlar da Benim davetime itaatle icabet ve Bana imanda devam etsinler. Ta ki, dogru yola ulasmis olsunlar."1
 
Bu, her zaman için böyledir. Ama bazi vakitler vardir ki, o vakitlerde yapilan dualar diger zamanlarda yapilanlara nisbetle kabule daha yakindir. Bu mübarek vakitler arasinda seher vakitleri, Cuma günlerinin belli bir saati, kandil geceleri ve bilhassa Kadir Gecesi, Ramazan`lar ilk sirada yer alir. Çok sayidaki hadis-i seriflerde bununla alakali sayisiz müjdeler vardir.
 
Bunlara göre, böyle vakitlerde Ilahi rahmet cosmakta, hem de mü`min duanin makbuliyeti için gerekli olan ihlas ve hakiki kulluk tavrini gereken sekilde yasayarak Cenab-i Hak nezdinde makbul bir kul haline gelmektedir.
 
Hadis-i serifte bu manaya dikkat çekilir ve mü`minler duaya tesvik edilirler:
"Ramazan`in ilk gecesinde Cennet kapilari açilir. Her gece sabaha kadar bir münadi seslenir: Günahlarinin affedilmesi için istigfar eden yok mu? Tevbe eden yok mu? Allah tevbesini kabul buyursun. Dua eden yok mu? Cevap verilsin. Kendisi için bir sey isteyen yok mu? istegi hemen karsilansin."2
 
 
 
 
 


 
 
 
 
Ramazan Ayinda Her Güne Ait Kisa ve Özel Dualar
 
Asagidaki büyük fazilet ve sevaplari oldugu bildirilen dualari, Ibn-i Abbas Resulullah’tan (s.a.a) nakletmistir:
 
 
1. Günün Duasi: "Allahummec'al siyamî fîhi siyam'es-saimîn ve giyamî fîhi giyam'el-gâimîn ve nebbihnî an nevmet'il-gâfilîn ve heb lî curmî fîhi ya ilâh'el-âlemin ve'fu annî ya âfiyen an'il-mucrimîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde tuttugum orucu gerçek oruç tutanlarin orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kil; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandir; suçumu bu günde bagisla; ey âlemlerin ilâhi! Affet beni, ey suçlari affeden. Rabbim!
 
 
2. Günün Duasi: "Allahumme garribnî fîhi ilâ merzâtike ve cennibnî fîhi min sehatike ve negimatike ve veffignî fîhi li-girâeti âyâtike bi-rahmetike ya erhem'er-râhimîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde beni kendi hosnutluguna yakinlastirip, gazap ve azabindan uzaklastir. Bu günde ayetlerini okumaya beni muvaffak kil; rahmetin hakkina ey merhametlilerin en merhametlisi.
 
 
3. Günün Duasi: "Allahummerzugnî fîh'iz-zihne ve't-tenbîh ve bâidnî fîhi min'es-sefâheti ve't-temvîh vec'al lî nesîben min kulli hayrin tunzilu fîh, bi-cûdike ya ecved'el ecvedîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde bana zekâ ve uyaniklik (ibadet ve itaatten gafil olmama) hali ver; beni cahillik ve batil islerden uzaklastir. Bu günde indirdigin her hayirdan bana da bir nasip ayir; cömertligin hakkina ey cömertlerin en cömerdi!
 
 
4. Günün Duasi: "Allahumme gavvinî fîhi alâ igameti emrik ve ezignî fîhi halâvete zikrik ve evzi'nî fîhi li-edâi sukrik bi-keramik vehfeznî fîhi bi-hifzike ve sitrik, ya ebsar'an-nâzirîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadini bana tattir; kereminle beni bu günde sükrünü eda etmek için hazirla; bu günde hifzin ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!
 
 
 
5. Günün Duasi: "Allahummecalnî fîhi min'el-mustegfirîn, vec'alnî fîhi min ibâdik'es-sâlihîn'el-gânitîn, vec'alnî fîhi min evliyâik'el-mugarrabîn, bira'fetike ya erham'er-râhimîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde beni magfiret dileyenlerden, sana itaat eden salih kullarindan ve mukarreb velilerinden kil; lütuf ve sefkatin hakkinda ey merhametlilerin en merhametlisi!
 
 
 
6. Günün Duasi: "Allahumme la tehzulnî fîhi li-tearruzi ma'siyetik, velâ tazribnî bi-siyâti negimetik, ve zehzihnî fîhi min mûcibâti sehatike, bi-mennike ve eyâdîke, ya muntehâ ragbet'ir-râgibîn."
 
Anlami: Allah'im! Sana karsi isledigim günahtan ötürü bu günde beni yalniz birakma; azap kirbacinla beni cezalandirma; bu günde gazabina vesile olacak seylerden beni uzaklastir; -sonsuz- lütfün ve nimetlerin hakkina, ey sevkli insanlarin en büyük arzusu!
 
 
7. Günün Duasi: "Allahumme einnî fîhi alâ siyamihi ve giyamih, ve cennibnî fîhi min hefevatihi ve asamih, verzugnî fîhi zikreke bi-devamihi, bi-tevfigike ya hadiy'el-muzillîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardimci ol; bu günün sürçme ve günahlarindan beni uzaklastir; bu günde sürekli olarak seni zikretmegi bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu sasanlari hidayet eden!
 
 
8. Günün Duasi: "Allahummerzugnî fîhi rahmet'el-eytami ve it'am'et-taam ve ifsa'es-selâm ve suhbet'el-kiram, bi-tavlike ya melce'el-amilîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde öksüzlere merhamet etmeyi, -fakirlerin- karnini doyurmayi, karsima çikan herkese Selâm vermeyi ve degerli insanlarla oturup kalkmayi bana nasip eyle; iyilik ve ihsaninla, ey arzu edenlerin siginagi
 
 
 
9. Günün Duasi: "Allahummec'al lî fîhi nasiben min rahmetik'el-vasia, vehdinî fîhi li-berahinik'es-satia, ve huz bi-nasiyetî ila merzatik'el-camia, bi-mehabbetike ya emel'el-mustagîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde genis rahmetinden beni nasipsi birakma; açik delil ve burhanlarini bana göster ve beni alip en kapsamli hosnutluga götür; muhabbetinle ey sevkli insanlarin arzusu!
 
 
10. Günün Duasi: "Allahummec'alnî fîhi min'el-mutevekkilîne aleyke, vec'alni fîhi min'el-faizîne ledeyke, vec'alnî fîhi min'el-mugarrabîne ileyke, bi-ihsanike ya gayet'et-talibîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde beni sana tevekkül edenlerden, sana göre saadete erisenlerden ve sana yakinlasan kimselerden kil; ihsaninla ey arayanlarin en büyük talebi!
 
 
11. Günün Duasi: "Allahumme habbib ileyye fîh'il-ihsan, ve kerrih ileyye fîh'il-fusûge ve'l-isyan, ve harrim aleyye fîh'is-sehate ve'n-nîran, bi-avnike ya giyas'el-mustegisîn."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde iyilik ve ihsani bana sevdir; fisk ve günahtan beni nefret ettir; gazabini ve –cehennem- atesini bana haram kil; yardiminla ey imdat isteyenlerin imdadi!
 
 
 
12. Günün Duasi: "Allahumme zeyyinnî fîhi bi's-sitri ve'l-ifaf, vesturnî fîhi bi-libas'il-gunûi ve'l-kifaf, vehmilnî fîhi ala'l-adli ve'l-insaf, ve aminnî fîhi min kulli ma ehafu bi-ismetike ya ismet'el-haifin."
 
Anlami: Allah’im! Bu günde örtü ve iffetle beni ziynetlendir; bugün kanaat ve elde olana yetinme libasini bana giydir; beni bu günde adalet ve insafa sevk et ve korktugum her seyden beni emniyete al; koruma ve ismetinle; ey korkanlari koruyan -Rabbim-
 
 
13. Günün Duasi: "Allahumme tahhirnî fîhi min'ed-denesi ve'l-egdar, ve sabbirni fîhi alâ kainat'il-egdar, ve veffignî fîhi li't-tuga ve suhbet'el-ebrar, bi-avnike ya gurrete ayn'il-mesakîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisliklerden temizle; bu günde olmasi taktir edilen olaylara karsi beni sabirli kil. Bu günde takvali olmaya ve iyi insanlarla arkadaslik yapmaya beni muvaffak eyle; yardiminla, ey zavalli ve miskin insanlarin göz nuru!
 
 
14. Günün Duasi: "Allahumme la tuahiznî fîhi bi'l-aserat, ve egilnî fîhi min'el-hataya ve'l-hefevat, vela tec'alnî fîhi garazan li'l-belaya vel-afat, bi-izzetike ya izz'el-muslimîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde ayak sürçmelerimden dolayi beni cezalandirma; hata ve yanlislarimi bagisla. Bu günde beni bela ve afetlerin hedefi etme; izzetinle, ey Müslümanlarin izzeti!
 
 
15. Günün Duasi: "Allahummerzugnî fîhi taat'el-hasiîn, vesreh fîhi sadrî bi-inabet'il-muhbitîn, bi-emanike ya eman'el-haifîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde bana husu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazi insanlar gibi dönüs yapip tövbe etmemle gögsümü genislet; emaninla, ey korkanlarin emani ve güveni!
 
 
16. Günün Duasi: "Allahumme veffignî fîhi li-muvafeget'il-ebrar ve cennibnî fîhi murafagat'el-esrar, ve avinî fîhi bi-rahmetike ila dar'il-garari bi-ilahiyyetike ya ilah'el-alemîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde iyi insanlarla arkadas olmaya beni muvaffak kil ve kötü insanlarin arkadasligindan beni uzaklastir. Rahmetinle bana ebediyet ve sükûnet yurdu olan -cennette- yer ver; ilahligin hakkina, ey âlemlerin ilahi!
 
 
17. Günün Duasi: "Allahummehdinî fîhi li-salih'il-e'mali, vegzi lî fîh'il-havaice ve'l-amal. Ya men la yehtacu ile't-tefsiri ve's-sual. Ya alimen bima fî sudur'il-âlemin, salli alâ Muhammedin ve Âlih'it-tahirin."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde beni salih amellere hidayet et; bu günde beni hacet ve arzularima kavustur. Ey açiklamaya ve sormaya ihtiyaci olmayan; ey âlemdekilerin gögsünde bulunanlari (içinde geçenleri) bilen –Rabbim-! Muhammed'e ve onun tertemiz Ehlibeyti'ne rahmet et.
 
 
18. Günün Duasi: "Allahumme nebbihnî fîhi li-berakati esharih, ve nevvir fîhi galbî bi-ziyai envarih, ve huz bi-kulli â'zâî ile't-tibai asarih, bi-nûrike ya munevvira gulûb'il-arifîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günün seherlerinin bereketlerinden yararlanmak için beni uyandir; nurlarin isigiyla kalbimi aydinlat ve bütün uzuvlarimi bu günün eserlerinden, bereketlerinden yararlandir; nurun ile, ey ariflerin gönüllerini aydinlatan!
 
 
19. Günün Duasi: "Allahumme veffir fîhi hazzî min berakatih, ve sehhil sebîlî ila hayratih, vela tehrimnî gabûle hasenatih, ya hadiyen ile'l-hagg'il-mubîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günün bereketlerinden nasibimi bol et; hayirlarina ulasma yolumu kolaylastir; iyi amellerinin kabulünden beni mahrum birakma; ey apaçik hakka hidayet eden -Rabbim-!
 
 
20. Günün Duasi: "Allahummefteh lî fîhi ebvab'el-cinan, ve eglig annî fîhi ebvab'en-nîran, ve veffignî fîhi li-tilavet'il-gur'an, ya munzil'es-sekîneti fî gulûb'il-mu'minîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde cennet kapilarini (yüzüme) aç; cehennem kapilarini -yüzüme- kapat; bu günde Kur'ân okumaya beni muvaffak kil; ey müminlerin kalplerine sükunet ve huzur indiren -Yüce Allah-!
 
 
21. Günün Duasi: "Allahummec'al lî fîhi ila merzatike delîla, vela tec'al li's-seytani fîhi aleyye sebîla, vec'al'il-cennete lî menzilen ve megîla, ya gaziye havaic'it-talibîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde beni hosnutluguna götürecek bir kilavuz kil bana; bu gün Seytan'i bana ulastiracak hiçbir yol birakma; benim yerlesecegim ve rahat edecegim yeri cennet kil; ey arayanlarin hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!
 
 
 
22. Günün Duasi: "Allahummefteh lî fîhi ebvabe fazlik, ve enzil aleyye fîhi berakatik, ve veffignî fîhi li-mucibati merzatik, ve eskinnî fîhi buhbûhati cennatik, ya mucîbe davet'il-muztarrîn."
 
Anlami: Allah'im! Fazl-ü rahmetinin kapilarini bugün yüzüme aç; bu günde bereketlerini üzerime indir ve beni hosnutluguna vesile olacak seylere muvaffak kil; beni cennetlerinin ortasina yerlestir; ey perisanlarin duasini kabul eden -Allah-!
 
 
23. Günün Duasi: "Allahummegsilnî fîhi min'ez-zunûb, ve tahhirnî fîhi min'el-uyûb, vemtehin galbî fîhi bi-tegv'el-gulûb, ya mugîle eserat'il-muznibîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde beni günah ve kusurlardan beni yikayip temizle; kalbimin imtihaninda bana kalplerin takvasini ver; ey günahkârlarin sürçmelerini bagislayan –Rabbim-!
 
 
24. Günün Duasi: "Allahumme innî es'eluke fîhi ma yurzîk, ve eûzu bike mimma yu'zîk, ve es'eluk'et-tevfîge fîhi lien utîake vela a'siyek, ya cevad'es-sailîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde seni razi edecek seyleri senden diliyor ve seni rahatsiz edecek seylerden sana siginiyorum. -Allah'im!- Bu günde sana itaat edip karsi gelmemek için senden tevfik ve yardim diliyorum; el el açip dilenenlere cömert davranan –Rabbim-!
 
 
25. Günün Duasi: "Allahummec'alnî fîhi muhibben li-evliyaik, ve muadiyen li-e'daik, mustennen bi-sunneti hatemi enbiyaik, ya asime gulûb'in-nebiyyîn."
 
Anlami: Allah'im! Beni bu günde velilerini seven, düsmanlarina düsmanlik besleyen ve peygamberlerinin sonuncusu -Muhammed Mustafa'nin (s.a.a)- sünnetine uyan kimselerden kil; ey peygamberlerin kalplerini koruyan -Yüce Allah-!
 
 
26. Günün Duasi: "Allahummec'al sa'yî fîhi meskûran ve zenbî fîhi magfûran ve amelî fîhi magbûlen ve aybî fîhi mestûra, ya esme'as-samiîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde çabami mükâfatlandir; günahimi bagisla; amelimi kabul buyur ve gözümü –günahlara- kapa; ey duyanlarin en iyi duyani!
 
 
 
27. Günün Duasi: "Allahummerzugnî fîhi fazle leylet'il-gadri ve sayyir umûrî fîhi min'el-usri ile'l-yusr, vegbel meazîrî ve hutta anni'z-zenbe ve'l-vizr, ya raûfen bi-ibadih'is-salihîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde bana kadir gecesinin sevabini lütfeyle; islerimi zorluktan kolayliga dönüstür; mazeretlerimi kabul buyur; günah ve vizr-ü vebali üzerimden kaldir; ey salih kullarina sefkatli olan!
 
 
28. Günün Duasi: "Allahumme veffir hazzî fîhi min'en-nevafil, ve ekrimnî fîhi bi-ihzar'il-mesail, ve garrib fîhi vesîletî ileyke min beyn'il-vesail, ya men la yesgaluhu ilhah'ul-mulihhîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde müstehap (sünnet) amellerden nasibimi çogalt; -dünya ve ahirette- sorumlu oldugum seyleri hazirlayarak bana lütuf ve bagista bulun; bugünde vesileler arasindan sana vesilemi yakinlastir bana; ey israrla –yalvaranlarin- israri kendisini –baskalariyla ilgilenmekten- alikoymayan –Rabbim-!
 
 
29. Günün Duasi: "Allahumme gassinî fîhi bi'r-rahmet, verzugnî fih'it-tevfîga vel-isme, ve tahhir galbî min gayahib'it-tuhmet, ya rahimen bi-ibadih'il-mu'minîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde rahmetinle beni kapla; bu günde bana -iyi amelleri yapmak için- tevfik ve -kötü amellerden- korunma -gücü- lütfeyle ve beni süphe ve suç unsuru addedilebilecek seylerin karanligindan temizle; ey mümin kullarina merhametli olan -Rabbim!-
 
 
 
30. Günün Duasi: "Allahummec'al siyamî fîhi bi's-sukri ve'l-gabûli alâ ma terzahu ve yerzah'ur-resûl, muhkemeten furûuhu bi'l-usûl, bi-haggi seyyidina Muhammedin ve Âlih'it-tahirîn, ve'l-hamdulillahi rabb'il-alemîn."
 
Anlami: Allah'im! Bu günde tuttugum orucu kendin ve resulün begendigi sekilde mükâfatlandirip kabul buyur ve onun furuunu -iman ve ihlâs olan- usulüyle pekistir; efendimiz Muhammed ve onun tertemiz Ehlibeyti hakkinda -Ey Rabbim!- Ve bütün övgüler âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur.
 
Iltimasi dua
 
1- Bakara Suresi, 186. 
2- Müsned, 4:22.